Lite om regler kring båtvagn

När man fraktar sin båt mellan olika platser och använder en båtvagn, finns det en mängd relger man måste hålla koll på. Det kan även gälla lite olika regler för olika slags släp och det lönar sig att hålla kolla på transportstyrelsens hemsida, för att få den senaste informationen. Många ställer sig frågan hur fort man egentligen får köra, och hur det ligger till med registrering av en båtvagn.

Behöver inte alltid registreras

Det finns faktiskt en undantagsbestämmelse som kan göra det möjligt att frakta en båt kortare sträckor med en enklare båtvagn. Denna behöver man då inte besikta eller registrera, men man bör alltid höra med transportstyrelsen om man är osäker. Dock gäller vissa regler som reglerar skyltar, bromsar och blinkers på din båtvagn. Vanligen är hastighetsbegränsningen 30km/h och på förarens körkort måste det finnas behörighet att framföra fordon med släp. Bilens begränsningar för den maximala släpvikten kan man inte heller gå över. Riskerna som uppkommer om man frångår rekommendationerna och minimun reglerna, är både att transporten blir farlig för andra trafikanter och även att båten kan bli ordentligt skadad. Det gäller alltså att respektera den stora vikt man tänkt framföra på vägarna och gärna ta det extra lugnt. Hellre komma lite senare fram till vattnet än inte komma fram alls med båten i välbehållet skick.

Emellanåt ett lite krångligt regelverk

Även den som använder en lättare vagn oms hamnar med undantagsbestämmelser, kan uppleva regelverket som krångligt. Den som använder en större vagn kan komma att både behöva besiktiga samt registrera den. En del besvär kan man slippa om man redan vid inköpet av båtvagnen har tänkt sig för, vilka regler som kommer att gälla just den vagnen vid transport. Här är några tips för ett bra köp av båtvagn.

Tips vid köp av båtvagn

Det första man som nybliven båtägare bör göra, är att fundera på vilken båtvagn man bör använda. Att köpa en onödigt stor båtvagn eller propspeed, gör bara ett onödigt stort hål i plånboken. Här kan man göra det första misstaget, om man väljer en så pass stor vagn, att den inte längre får köras med det vanliga B-körkortet. Ska man bara dra båten ett par hundra meter, kanske till och med över egen tomt, kan det löna sig att leta efter olika hemmabyggen, vilka ändå uppfyller de formella kraven. För de längre sträckorna behövs en vagn som går att bromsa och att den uppfyller transportverkets lista över krav på släp i trafiken. Egentligen är regelverket till för att göra hanteringen av småbåtar säkrare och det tjänar alla på i det långa loppet. Är man medlem i en båtklubb brukar man kunna få den hjälp man behöver, för att välja och framförallt, använda en båtvagn på bästa sätt.

Vem var grundaren?

Oakley Smith föddes i slutet av 1800-talet på en gård i Iowa, USA. Han hade två äldre bröder. När Oakley var fyra år insjuknade han i scharlakansfeber. Det var något som kom att ha betydelse för honom under hela hans liv. Hans intresse för medicin hade väckts och stärktes ytterligare i samband med alla behandlingar han fick av ortens kiropraktor.

Oakley tyckte inte att han blev riktigt bra trots alla behandlingar och började tänka att han själv skulle kunna komma på något som var ännu bättre än kiropraktik. Som ung student började han läsa medicin och blev ytterst fascinerad av ämnet. Efter att ha studerat i några år avslutade han sina studier och började experimentera med olika grepp som skulle leda till att leder som hamnat ur läge skulle återta sin plats. Han startade två kliniker men tog inget betalt av sina kunder. Allt han gjorde var i syfte att lära sig mer och skapa en helt ny metod.

Var hämtade Oakley sin kunskap?
Han behandlade som sagt en mängd personer utan kostnad bara för att öka sin kunskap. På sikt blev detta ohållbart så han startade en ny klinik i en annan delstat och började ta betalt. Hungern efter mer kunskap drev snart Oakley vidare till flera länder i Europa. Bland annat vistades han en period i Tjeckiska Böhmen och fascinerades av ”the Bohemian Thrust” eller ”napravit thrust” som det också kallades. Det var en rad olika grepp som var till för att återställa rörligheten i ryggradens alla leder. Så växte order fram från det tjeckiska napravit som betyder korrigera och grekiskans pathos som betyder lidande. Naprapati står för betydelsen att korrigera lidande.

Utbildning till naprapat
1907 startade Oakley den första naprapatskolan. Den kom att heta Chicago College of Naprapathy.
Både män och kvinnor var välkomna att söka sig till utbildningen, vilket var revolutionerande. Från början var utbildningen 2-årig men kom senare att utökas med ytterligare två år. Det dröjde ända till 1992 innan det blev möjligt att utförda yrkeslegitimation för en naprapat. Stridigheterna var många och långa huruvida naprapati skulle klassas som humbug eller vetenskap.

1994 startade den första utbildningen i Sverige. Det var Stockholms Naprapathögskola som valde att etablera sig och fick sin utbildning godkänd av Socialstyrelsen. Utbildningen är 4-årig och efter det första året kan man gå ut och arbeta som massageterapeut eller personlig tränare. De övriga tre åren har sitt fokus på naprapati.

 

Historien bakom yrket naprapat

Att vara naprapat i Sverige har inte alltid setts med blida ögon. Det klassades länge som alternativmedicin. Idag är det en del av den svenska hälso- och sjukvården. Både utbildningen och yrkesutövandet är godkända av Socialstyrelsen. Utbildningen i Sverige startade år 1994 på Stockholms Naprapathögskola.

Grekiskt ursprung

Ordet naprapati kommer från både det tjeckiska och det grekiska språket. Napravit är tjeckiskt och betyder korrigera. Pathos är hämtat från grekiskan och betyder lidande. Sätter man samman dessa två ord till naprapati får man ett begrepp som handlar om att korrigera lidande. En naprapat i stockholm korrigerar leder som inte är i läge och behandlar muskler och senor i syfte att lindra smärta i rörelseapparaten.

Så här blir du av med dåliga kreditrisker

När man hör talas om ordet fakturaköp och att man kan sälja fakturor där någon annan tar över kreditrisken är det lätt att missförstå begreppet. Det sitter inte ett företag på andra sidan bordet med affärsidén att ta på sig en massa kreditförluster. Fakturaköp har visserligen flera fördelar där riskhantering är en. Men det betyder inte att risken helt kan väljas bort.

Riskhantering

Givetvis vill den som köper fakturor minimera riskerna och arbetar hårt med både riskhantering och bedömning av alla fordringar de köper in. Ska du ha ett långsiktigt och hållbart samarbete med ett kreditbolag får du räkna med att de inte vill ta emot alla fakturor du kommer med. Relationen är både ett givande och tagande där målsättningen är att du ska få bästa möjliga likviditet i din verksamhet.

Tips för att minska kreditförlusterna

Vill du bli av med dåliga risker och minska ner kreditförlusterna ibland dina fordringar finns det andra metoder som är bra att använda sig av. Här är vägar till låga kreditrisker.

Kundkontakt

Det är fler företag än man tror som sällan eller aldrig har kontakt med sina kunder. Enda gången man hörs av är när det kommer in beställningar eller om betalningarna blir försenade med fakturaköp. Ett bra sätt att minska kreditförlusterna är att ha uppföljningssamtal med era kunder då och då. Det kan vara bra att boka ett möte eller ringa ett samtal en till två gånger per år för att hålla relationen igång och få en uppfattning om hur det går för kunden.

Peka på elefanten i vardagsrummet

Om du ser att din kund har gått ned i kreditvärdighet måste du påtala det för dem. Det är givetvis obekvämt att lyfta men du kommer tacka dig själv i efterhand. Berätta att du inte kan anlita fakturaköp för deras fakturor längre eller att du behöver ändra deras kredittid.

Förskottsbetalning

Om en kund har riktigt dålig kreditvärdighet kan ni kräva förskottsbetalning. På det sättet har ni alltid pengarna hos er innan ni börjar producera. Steget kan dock vara stort från 30 dagars kredittid till förskottsbetalning så ett annat alternativ är att minska till 20 dagar eller en vecka.

Gnosjömodellen

Den som fått en avsevärt sämre ekonomi kommer inte bli gladare av att ni stramar åt kredittiden så var beredd på protester. Känns det för hårt att införa förskottsbetalning kan ni istället går över till Gnosjömodellen. Den innebär att ni fakturerar varje vecka istället för varje månad. På det sättet riskerar ni inte ha förlora en hel månads fakturering om kunden slutar betala utan endast en vecka eller två. Detta innebär även ett bättre kassaflöde vilket innebär att man kan undvika den kostnad som uppstår med fakturaköp.

Vilka företag kan hjälpa e-handlare?

Driver du ett företag inom e-handel har du säkert märkt hur konkurrensen ökat de senaste åren. Med hot som Amazons intågande och allt fler riskkapitalbolag som finansierar företag i branschen kan det vara tufft att behålla lönsamheten och tillväxten. För att lyckas måste man ibland ta hjälp. Några företag som kan stötta e-handlare är:

  • Tredjepartslogistik, 3PL
  • Webbyrå
  • Fraktbolag
  • Leverantörer

3PL

Länge var det så att den klart mest lönsamma lösningen för e-handlare var att själva sköta sitt lager. Den trenden har vänt och idag använder många jättar i branschen externa lager, något som även de små har börjat titta på. Ett 3PL företag har storleken och vanan av att packa, skicka och hantera returer som gör att de kan var otroligt effektiva.

Webbyrå

En e-handel har både en plattform som måste uppdateras, en butik som ska hållas igång med nya produkter och erbjudanden. De har också annonsering som ska göras, produkter som ska fotas och produkttexter som ska skrivas. Många gånger kan en webbyrå förenkla vardagen och göra vissa delar effektivare än man själv klarar av.

Text och foto

En seriös e-butik fotar alla sina produkter och skriver unika, säljande texter om alla sina produkter. Det är ett omfattande arbete som ibland kan lejas ut till en webbyrå. Om din webbyrå inte gör detta själva kan de ofta hitta en bra underkonsult som kan hantera processen åt er.

Göra jobbet själv

I vissa fall kan man dock vilja göra detta själv för att säkerställa en bra nivå på innehållet som ska skapas. Det handlar både om förtroende gentemot sin leverantör som webbyrå och om att hitta rätt person som engagerar sig tillräckligt. Både texter och digital annonsering är sådant som en webbyrå kan sköta åt sina kunder. Men om de inte är engagerade kommer resultatet inte bli bra trots allt.

Fraktbolag

Många e-handlare köper varor från Kina och andra länder långt bort från Sverige. Frakt är en ständig fråga och höga fraktpriser och långa leveranstider kan köra en butik i botten. Om man däremot har en bra leverantör som ställer upp när det gäller kan det istället bli en konkurrensfördel.

Leverantörer

Om du inte har egna varumärken kan det vara klokt att arbeta med ett fåtal större varumärken. Anledningen är helt enkelt att du vill få ihop en bra försäljningsvolym till varje leverantör. Med stora volymer kan du förhandla om både leverans- och betalvillkor. Att ha bra leverantörer är en viktig konkurrensfaktor.

Hur arbetar en naprapat?

Som naprapat har du en 4-årig utbildning som ger dig grundläggande kunskaper om människokroppens rörelseapparat, men även beteendevetenskap. Kropp och själ går hand i hand så det gäller att förstå människan som helhet. Utbildningen finns på Stockholms Naprapathögskola och är godkänd av Socialstyrelsen och därmed studiemedelsberättigad.

Du möter många patienter varje dag och du får ta del av olika levnadsberättelser. Du behöver alltså vara genuint intresserad av människor och ha en önskan att kunna hjälpa till när värken upplevs som svårast. Du måste vara öppen för att en patient behöver annan medicinsk vård och kunna slussa den vidare om så behövs.

Undersökning
Första besöket är en kartläggande intervju för att få en klar bild av vad patienten lider av. Det är ungefär samma frågor som en patient möts av vid ett traditionellt läkarbesök med naprapat. Intervjun följs av en undersökning där man försöker klargöra var i kroppen besvären sitter. Därefter gör man upp en plan tillsammans med patienten om hur behandlingen ska se ut. Det kan handla om flera olika inslag i behandlingen.

Behandlingen
Om problemet kommer från någon led kan det hjälpa att manipulera för att leden ska komma i rätt läge igen. Ibland är inte detta möjligt utan det behövs först behandling av muskler, senor och mjukdelar innan det är möjligt att manipulera. Behandlingen av mjukdelar kan till exempel ske med massage, muskeltöjning, triggerpunktsbehandling och ultraljud. En del naprapater har även kompletterat sin utbildning med akupunktur.

Vid vissa besvär kan det bli aktuellt att träna sin hållning eller genomföra andra övningar för att stärka upp en svag del av kroppen. Tillsammans med patienten sätter en naprapat ihop övningar att träna på mellan de olika behandlingarna. Övningarna bör vara så enkla att de kan genomföras på hemmaplan. Upplevs de för krångliga blir det inte av att genomföra träningen.

Arbeta privat eller inom offentlig sektor?
Man arbetar oftast privat. Den offentliga sektorn har ytterst få naprapater i sin verksamhet. Det är vanligt att man har en egen mottagning, men att man kanske börjar att arbeta som anställd hos någon person med längre erfarenhet.

Patienterna som kommer till en privat mottagning får betala en högre avgift än inom den offentliga sektorn, förutsatt att de inte har avtal med Landstinget. Det här gör att en naprapat måste göra sig känd för sina kunskaper och sin framgångsrika behandling för att kunna bygga upp sin egen kundkrets. Trivs man som egenföretagare så kan man också trivas med den här situationen.

Minska din elräkning – Webbyrå ger tips och råd

Skjuter elräkningen i höjden? Det kan bero på höjda priser men också på en högre elförbrukning. Bara en sådan sak att släcka lampor kan göra skillnad på lång sikt och det kan vara klokt att sätta sig ner och fundera på sina vanor och ovanor.

Stäng av och dra ur

Kanske har du en eller flera lampor som står på dygnet runt. Kanske sitter laddaren i datorn mer eller mindre hela tiden. Alla produkter som står och drar ström kommer såklart att bidra till priset på elräkningen.

En enkel åtgärd för att spara in ett par kronor är att bli bättre på att släcka lampor i dom rum som inte används och dra ur eller stänga av andra strömkällor som drar i onödan.

Se över ditt elavtal

Har du samma elbolag som för 10 år sedan? I så fall kan det vara läge att se över avtalet och kanske jämföra priser hos andra elleverantörer. Priserna kan skilja sig och det är enkelt att jämföra olika elbolag och priser på nätet. Här finns kostnadsfria och opartiska jämförelsetjänster och det tar inte mer än ett par minuter att fylla i uppgifterna.

Byt uppvärmningsmetod

Tillhör du en av dom som värmer upp huset med el? Det kan bli kostsamt, speciellt under vinterhalvåret. Det finns många uppvärmningsmetoder som är betydligt billigare men som däremot kostar en slant att investera i.

Bergvärme tillhör en av dom allra billigaste uppvärmningsmetoderna men man får också räkna med en dyr installation. På lång sikt kan det dock löna sig och det är värt att se över möjligheterna.

Tips från en elektriker

En elektriker är expert på el men har sitt främsta område när det kommer till installationer och andra åtgärder. Dom flesta har däremot bra kunskaper kring elförbrukning och vad man kan göra för att minska den.

Vill du ha riktigt bra tips och råd kan du anlita en elektriker som kan komma hem till dig och se över dina olika installationer. Kanske har du exempelvis gamla vitvaror – dessa drar betydligt mycket mer el än dagens moderna varianter. Det samma gäller som sagt med uppvärmning – dina gamla elelement är inte bra för plånboken.

Några av tipsen ovan har vi hämtat direkt från en elektriker och dennes hemsida. Har du inte möjlighet att ta hem en elektriker kan du alltså hitta mycket bra information på nätet och det är dessutom helt gratis. Sunt förnuft kan också ta dig långt när det gäller att minska elförbrukningen och därmed summan på din elräkning.

En vanlig dag för en plattsättare

Plattsättare arbetar med att lägga plattor, utomhus till viss del men det vanligaste är att de arbetar inomhus. Ett vanligt jobb är badrumsrenovering där man ibland byter från plastmatta till kaklat badrum. Även om det kan låta enformigt att lägga stora delar av sin tid på badrumsrenovering varierar dagarna och uppgifterna en del.

Tidig morgon

En vanlig morgon kan börja med ett besök i en villaförort där kunden råkat ut för en vattenskada i badrummet. Som plattsättare behöver man bilda sig en uppfattning om skadan och förstå vad som måste göras. Kunden kommer behöva genomföra en omfattande badrumsrenovering och det första som behövs är att rummet ska bli torrt.

Torkningsmaskin

När torkningsmaskinen är på plats ger man en kort redogörelse för vad nästa steg blir och informerar om att det är klokt att ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Ofta får maskinen göra sitt jobb i ett par dygn innan man kan gå vidare med en badrumsrenovering. Kunden får börja fundera på vilken stil man vill ha med kakel och klinker och vår plattsättare beger sig vidare på nästa uppdrag.

Bygglunch

Eftersom man börjar jobba tidigt som hantverkare och arbetet är fysiskt krävande är det många som äter bygglunch redan vid kl.9 eller 9:30. Idag träffas några på ett närliggande café och äter tillsammans. En av kollegorna berättar om sin pågående badrumsrenovering där kunden sätter in en gigantisk bubbelpool istället för ett vanligt badkar.

Material på plats

Efter den tidiga lunchen beger sig vår plattsättare vid badrumsrenovering stockholm pris vidare till nästa jobb. Här ska det inte göras en badrumsrenovering i klassisk bemärkelse utan nästa anhalt är en nyproduktion av lägenheter. 16 lägenheter håller på att byggas och vår man ska kakla alla badrummen samt lägga plattor i köken.

Nyproduktion går snabbare

Att kakla i en nyproduktion går i regel snabbare än att göra en hel badrumsrenovering. Dels beror det på att man inte behöver riva först utan bara sätta nytt kakel. Att grundarbetet är nytt och rakt underlättar givetvis också. I gamla hus kan golvet och även väggarna vara skeva och ha diverse skavanker som kräver mycket detaljarbete.

Sen lunch

Eftersom första lunchen var vid 9:30 äter våra hantverkare sin ordinarie lunch lite senare. Ofta äter de framåt 13:30 och är klara på en halvtimme. Den här gången är de några stycken som har med sig mackor och termosar med kaffe och fikar snabbt i en av byggbodarna utanför huset. Börjar man dagen redan vid sex eller sju på morgonen är det sen bara två timmar kvar att avsluta på efter sista lunchen.

Telefonen ringer

Istället för att åka direkt hem får vår plattsättare nya uppdrag som hantverkare i järfälla. Telefonen ringer vid halv fyra, en kund som ringer på rekommendation vill ha offert på en badrumsrenovering och en tvättstuga som ska göras om.

Driver eget

Den här hantverkaren, liksom många andra numera, driver eget och fakturerar som underkonsult på många uppdrag. En direktkund som den här kan innebära ett bra tillskott i kassan. Som tur är ska frugan hämta barnen på förskolan idag. Ett besök hos den nya kunden så är man inte hemma förens framåt 18-tiden istället.

Sju olika digitala byråer

Om du ska anlita en reklambyrå idag är det klokt att fundera på vad det är du behöver. I många fall kan en webbyrå vara mer rätt. Ibland kanske du kontaktar en webbyrå som visar sig ha ett helt annat fokus än du behöver hjälp med. För att tydliggöra ska vi gå igenom sju varianter av digitala byråer.

  1. Utveckling
  2. Design
  3. Analys av data
  4. Köpa annonser
  5. Sökoptimering
  6. Drift av hemsidor, säker drift
  7. E-postspecialister

Utveckling

En webbyrå i klassisk bemärkelse är en sådan som fokuserar på webbutveckling och programmering. Om du behöver hjälp att skapa en plattform för dina produkter och tjänster som ska hantera olika funktioner är det hit du ska gå. Utvecklarna ät ofta nischade och vill enbart arbeta inom det område de fokuserar på.

Design

En webbyrå som designar hemsidor kan ibland förväxlas med utvecklarna eftersom båda har hemsidan som grundpelare i sin verksamhet. Designbyrån har däremot främst kunskap om det visuella och hur man gör något snyggt och användarvänligt. Vill du integrera med affärssystem eller skapa APIer ska du vända dig till någon annan.

Analytikerna

Den senaste i raden av byråer är den som lägger sitt krut på dataanalys av webbyrå göteborg. Deras värld bygger på stora datamängder och användarbeteenden. De kommer hjälpa dig med allt från webbutveckling till annonsering och alltid ha tester, analys och data i fokus. Risken du löper här är att design och stil hamnar i skymundan.

Köpa annonser

Den klassiske mediebyrån som hjälper dig att utforma och annonskampanjer och förhandla fram bra priser på annonsköpen har bytt skepnad och kallas numera ofta webbyrå. Anledningen är att kampanjerna i många fall har förflyttats från TV och Radio till Facebook och Google. Annonsköparen gör helst inte hemsidor utan vill fokusera på att göra affärer.

 

SEO-byrån

En webbyrå som hjälper dig att synas högt i sökmotorerna kallas för SEO-byrå. De arbetar med sökmotoroptimering och ska på olika sätt få ditt företag att synas före andra på viktiga sökord i din bransch. Ibland hjälper de också till med köpt annonsering i sökmotorer, det som kallas för SEM.

 

Drift av hemsidor

Om du ska köpa ett domännamn ska du vända dig till en registrator. Det är ett företag som har rätt att lagra och ”bokföra” vem som äger en viss domän. Dessa företag erbjuder ofta webbhotell där du kan parkera din hemsida. I vissa fall kan de ha premiumtjänster som övervakar din webbsida, håller koll på säkerheten och undviker avbrott och minimerar nedtid.

 

E-postspecialister

Den här gruppen kanske inte skulle kalla sig för en webbyrå men de rör sig i samma bransch. Framför allt e-handlare har ofta många kontakter på sina e-postlistor. Ibland rör det sig om hundratusentals människor som har handlat och därmed har en viss relationen med företaget.

 

Tvärvetenskaplig nisch

Den här specialisten kombinerar varumärkesarbete med copywriting, design och dataanalys för att bygga relationer med människorna bakom e-postadresserna. De arbetar på tvärs mellan olika områden med målsättningen att få så många kunder som möjligt att komma tillbaka till butiken och handla mer.