Hur arbetar en naprapat?

Som naprapat har du en 4-årig utbildning som ger dig grundläggande kunskaper om människokroppens rörelseapparat, men även beteendevetenskap. Kropp och själ går hand i hand så det gäller att förstå människan som helhet. Utbildningen finns på Stockholms Naprapathögskola och är godkänd av Socialstyrelsen och därmed studiemedelsberättigad.

Du möter många patienter varje dag och du får ta del av olika levnadsberättelser. Du behöver alltså vara genuint intresserad av människor och ha en önskan att kunna hjälpa till när värken upplevs som svårast. Du måste vara öppen för att en patient behöver annan medicinsk vård och kunna slussa den vidare om så behövs.

Undersökning
Första besöket är en kartläggande intervju för att få en klar bild av vad patienten lider av. Det är ungefär samma frågor som en patient möts av vid ett traditionellt läkarbesök med naprapat. Intervjun följs av en undersökning där man försöker klargöra var i kroppen besvären sitter. Därefter gör man upp en plan tillsammans med patienten om hur behandlingen ska se ut. Det kan handla om flera olika inslag i behandlingen.

Behandlingen
Om problemet kommer från någon led kan det hjälpa att manipulera för att leden ska komma i rätt läge igen. Ibland är inte detta möjligt utan det behövs först behandling av muskler, senor och mjukdelar innan det är möjligt att manipulera. Behandlingen av mjukdelar kan till exempel ske med massage, muskeltöjning, triggerpunktsbehandling och ultraljud. En del naprapater har även kompletterat sin utbildning med akupunktur.

Vid vissa besvär kan det bli aktuellt att träna sin hållning eller genomföra andra övningar för att stärka upp en svag del av kroppen. Tillsammans med patienten sätter en naprapat ihop övningar att träna på mellan de olika behandlingarna. Övningarna bör vara så enkla att de kan genomföras på hemmaplan. Upplevs de för krångliga blir det inte av att genomföra träningen.

Arbeta privat eller inom offentlig sektor?
Man arbetar oftast privat. Den offentliga sektorn har ytterst få naprapater i sin verksamhet. Det är vanligt att man har en egen mottagning, men att man kanske börjar att arbeta som anställd hos någon person med längre erfarenhet.

Patienterna som kommer till en privat mottagning får betala en högre avgift än inom den offentliga sektorn, förutsatt att de inte har avtal med Landstinget. Det här gör att en naprapat måste göra sig känd för sina kunskaper och sin framgångsrika behandling för att kunna bygga upp sin egen kundkrets. Trivs man som egenföretagare så kan man också trivas med den här situationen.